8 augustus 2013

Resolutie 2106: een eind aan de straffeloosheid van conflict-gerelateerd seksueel geweld

Op 24 juni 2013 heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties unaniem Resolutie 2106 aanvaard. Doel van deze Resolutie is een eind te maken aan de straffeloosheid van conflict-gerelateerd seksueel geweld.

Resolutie  2106 benadrukt dat meer consistente en rigoureuze opsporing en vervolging van seksueel geweldsmisdrijven het centrale aspect vormen om af te schrikken en uiteindelijk te  voor komen. 

In zijn speech tijdens het debat in de Veiligheidsraad over “Addressing Impunity: Effective Justice for Crimes of Sexual Violence in conflict” zei VN Secretaris Generaal Ban Ki Moon: “Those who hold power and influence have a special duty to step forward and be part of a global coalition of champions determined to break this evil. Sexual violence, whenever and wherever it occurs, is a vile crime. It must be exposed and met with the anger and action that it deserves.”

De nieuwe Resolutie zendt een duidelijke boodschap uit naar de internationale gemeenschap dat seksueel geweld in conflict niet getolereerd wordt. Resolutie 2106 doet een beroep op VN lidstaten om de strijd tegen straffeloosheid voort te zetten en erkent het belang van het betrekken van vrouwen bij alle aspecten van bemiddeling en vredesopbouw. De Resolutie roept ook op tot verdere inzet van de Women Protection Advisors (WPA) en erkent de specifieke rol van Gender Advisors.

Bron: www.nederlandsevrouwenraad.nl