Werkgroep Vrouwen voor Vrede IJmond

Wij hebben het droevige bericht dat Ineke Meintjens-Ooteman op 29 april 2024 is overleden. Ineke was vanaf de oprichting van Vrouwen voor Vrede IJmond actief en betrokken. Ruim veertig jaar was zij onze contactvrouw en boegbeeld. Zeg je Ineke dan zeg je Vrouwen voor Vrede IJmond. Positief, creatief en inspirerend zette zij zich in voor de Vrede. Haar motto: “Als je niets doet dan gebeurt er niets”. Op 21 maart bij de onthulling van de Vredespaal in Heemskerk las zij nog het gedicht voor van Paul van Vliet: “Wie dan wel”. Laten wij proberen het stokje over te nemen. Ineke, dank je wel, we gaan je enorm missen.


 

Deze plaatselijke werkgroep is sinds 1982 actief op het gebied van vrede en ontwapening, met name van kernwapens.
Doel is om bij te dragen aan de totstandkoming van een geweldloze, respectvolle en veilige samenleving en de bewustwording hiertoe te bevorderen.

De afgelopen laatste jaren heeft de werkgroep zich ingezet om de burgemeesters in de IJmond, die inmiddels lid zijn van Mayors for Peace, te betrekken bij activiteiten. Door het plaatsen van een vredesboom, het geven van een vredesles, onthullen van een vredespaal of openen van een tentoonstelling komt het thema ‘kernwapens” aan de orde. Het vouwen van kraanvogels of het uitdelen ervan is hierbij een vast ritueel. Waar mogelijk sluit de werkgroep aan bij acties van PAX om kernwapens de wereld uit te krijgen.
Jaarlijks is er tijdens de vredesweek een activiteit op het gebied van vrede in bredere zin. Bijvoorbeeld om op 21 september, internationale Vredesdag, de vredevlag uit te hangen op de gemeentehuizen en tevens rond 5 mei.
Een andere activiteit is een fietsroute lang langs vredesplekken –en monumenten in de IJmond voert. De route is bij VvV IJmond op te vragen. Op de facebookpagina van de werkgroep wordt regelmatig gepubliceerd over één van deze plekken.
Contact: ria@mfapouw.nl
Zie ook: www.facebook.com/vrouwenvoorvredeijmond 5 september 2022
Met vier vrouwen gingen we naar het Museumplein 13-15.
Elke maandagavond van 18.00 u tot 19.00u wordt bij het gebouw van de Russische Handelsvertegenwoordiging gedemonstreerd tegen de oorlog.
Dit wordt sinds de inval van Rusland in Oekraïne georganiseerd door o.a. “Stop Wapenhandel” en “Stop de Oorlog”.
We besloten om deze 27e keer bij te wonen. Zo vaak van plan geweest en nu ging het gebeuren. Er waren ongeveer 40 mensen.
Het was een mooie bijeenkomst, mede omdat het tegenover het monument “Vrouwen van Ravensbruck” plaatsvindt.
Er waren sprekers over de laatste ontwikkelingen en gevaren. Het gedicht van Remco Campert “Verzet begint niet met grote woorden….” werd voorgedragen. We zongen het lied van Jules de Corte; “We vechten tegen de wapens”. En sloten af met “Dona nobis pacem” in canon.
En nu hopen wij dat er spoedig onderhandelingen komen en de wapens worden neergelegd.
Voorlopig is het nog nodig dat  elke maandag avond mensen komen die hun stem laten horen!


18 oktober 2021  ·

Wat was het een prachtige dag!

Zaterdag 16 oktober is een vredespaal onthuld met de tekst: “Dat er Vrede moge zijn op aarde”. De zon scheen en er waren ruim 40 belangstellenden voor deze bijeenkomst die door Vrouwen voor Vrede IJmond werd georganiseerd. Bij Banjaert huis en kampeer terrein te Wijk aan Zee kunnen we voortaan stilstaan bij Vrede. Ieder op zijn eigen manier. Onder begeleiding van Piet Eikel en zijn muzikanten werden vredesliederen gezongen. Hanneke Leeuwerink van het NIVON en Greet Cudovan van Rondje Wijk aan Zee afdeling bunkers onthulden de paal en spraken over hun gedachten die zij hebben als ze stil staan bij Vrede. Herman Rasch, de maker van de paal, vertelde over het ontstaan van het idee van vredespalen. Er staan inmiddels meer dan 250.000 palen verspreid over de wereld. Het idee van de verspreiding van de vredesboodschap is bedacht door de Marisha Goi uit Japan die na de verwoestingen van de tweede wereldoorlog, met daarbij de verwoesting door de atoombommen, zijn werk in dienst van de mensheid heeft gesteld. Vrouwen voor Vrede IJmond memoreerden hun acties tegen de kernwapens die nog steeds nodig zijn. Zij roepen steden en gemeenten op om mee te doen aan het ICAN cities appeal waarmee regeringen worden opgeroepen om het V.N. verdrag voor het verbod op kernwapens alsnog te ondertekenen.