Actueel

                                 GIVE PEACE A CHANCE

Juist in tijden van oorlog is het belangrijk om positief te blijven en lichtpuntjes te zoeken. Juist als je voelt dat je klem zit en geen oplossing kunt bieden, toch blijven geloven dat het anders kan en moet, toch contact blijven zoeken met mensen die in gevaarlijke omstandigheden op durven komen voor geloof in compassie, dialoog en geweldloosheid.
Door de jaren heen heeft het Platform Vrouwen & Duurzame Vrede ons gedragen in deze overtuiging. Hoopvol hebben we ons daarom nu met een groep van 7 Nederlandse vredesvrouwen in een avontuur begeven: het ondersteunen van een Internationale Conferentie van Vredesvrouwen in oktober, onder de naam van ons eigen Platform. Het initiatief gaat uit van de Russische historica Olga, die een lange ervaring heeft met het organiseren van conferenties en altijd samenwerkt met WILPF Oekraïne. De conferentie is in het Engels.

Wil je hieraan meedoen? Dat kan en zou ons geweldig helpen, want er is op korte termijn geld nodig voor het reserveren van een conferentieoord voor 50 mensen, het regelen van eten, van Nederlandse bezoekers en de bezoeken aan internationale organisaties in den Haag. We hebben al toezeggingen voor 2000 Euro van de Platform leden. Maak daar alsjeblieft spoedig samen 5000 Euro van! Dan kunnen we verder.
Stort nu op Stichting Platform Vrouwen&Duurzame Vrede
NL60 TRIO 0338 4710 49, met vermelding  ‘WoPeC’

Toelichting: We doen dit op verzoek van de Russische Olga en haar team. Al 13 jaar organiseert zij Zomerscholen van vredesvrouwen in landen van de voormalige Sovjet Unie met deelnemers uit Rusland, Oekraïne en de landen van de voormalige Sovjet Unie, zoals Moldavië, Bulgarije, Azerbeidzjan, Georgië, Servië, Armenië en Wit Rusland. Nu hebben ze besloten naar Den Haag komen voor een gesprek met het Internationaal Strafhof, het Vredespaleis en het Permanente Hof van Arbitrage. De actie sluit aan op herhaalde oproepen van de WILPF richting Veiligheidsraad om de oorlog in Oekraïne te stoppen en op recente vrouwenvredesconferenties in Duitsland en Italië.
De conferentie zelf krijgt enige subsidie van de Rosa Luxembourg foundation uit Duitsland.

Je kunt hier meer over lezen in de brochure “No War!” die het Platform vorig jaar uitgegeven heeft. Als je mij je adres stuurt (joke.oranje@xs4all, of 06-42298996), krijg je die brochure toegestuurd. Je kunt de brochure ook downloaden:
https://drive.google.com/file/d/1N9RS2Qlyi50CyDenRLgJgbYX-A64Gyfn/view?usp=drive_link
Jobar Oranje

 


Vredesflits

Iedere twee weken komt er een Vredeflits uit. Hier vindt u de 3 laatsten:
die van

15 juni: https://mailchi.mp/4a5b681e6f1e/pvdv-vredesflits-15-juni-2024

30 mei: https://mailchi.mp/5e0173f8a653/pvdv-vredesflits-30-mei-2024

15 mei:  https://mailchi.mp/91ebe6af056a/pvdv-vredesflits-15-mei-20317780

Groet. Janny Beekman

Als u oudere exemplaren zou willen lezen kunt u een email sturen naar info@vrouwenenduurzamevrede.nl


Ridderkerkse Vrouwen voor Vrede

De vrouwen van Ridderkerk doneren

Projecten april 2024

RIDDERKERK – Deze maand schenken de Ridderkerkse Vrouwen voor Vrede 2000 euro aan Chin in Need t.b.v. een betere gezondheidssituatie voor de allerarmste gezinnen in Myanmar en 2000 euro aan UNRWA t.b.v. humanitaire hulp aan de Palestijnse vluchtelingen in het Midden-Oosten.

Myanmar is een van de armste landen

van Azië, waar ruim 30% van de bevolking onder de armoedegrens leeft. Chin in Need is een stichting die zich inzet voor de ontwikkeling van de Birmese minderheden, met name in de Chin-regio. Dit project richt zich specifiek op het verbeteren van de gezondheidssituatie van de families en kinderen op het platteland van Chin, waar een groot gebrek aan basisvoorzieningen, zoals schoon drinkwater, medische zorg en onderwijs is. Om ziekten of erger te voorkomen wordt er ingezet op een betere hygiëne, het verstrekken van wasproducten, het stimuleren van gedragsverandering en het opzetten van ‘washing stations’ in elk huishouden.

Het United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East (UNRWA) is de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties die zich sinds 1949 richt op hulp en ontwikkeling van de Palestijnse vluchtelingen in het Midden-Oosten. In de oorlog tussen Hamas en Israël beschuldigde laatstgenoemde medewerkers van de UNRWA vanwege hun betrokkenheid bij de Hamas-aanval op 7 oktober 2023. In opdracht van de VN is hier onderzoek naar gedaan, waarna op 22 april uit het rapport van de Commissie Colonna blijkt dat UNRWA wordt vrijgepleit van deze aantijgingen. Amnesty International roept landen op om hun steun aan UNRWA te hervatten, want er zijn meer dan 2 miljoen vluchtelingen in de bezette Gazastrook die dringend humanitaire hulp nodig hebben. Daarnaast biedt UNRWA ook broodnodige hulp aan miljoenen andere Palestijnse vluchtelingen in Arabische buurlanden.

Het Snuffelpand is op zoek naar vrijwilligers die het leuk vinden om zich in te zetten voor de medemens. Kom gerust eens langs voor meer informatie.

 In Maart doneerde het Snuffelpand 2000 euro aan Stichting Hand in Hand in Nkoranza, Ghana en 1500 euro aan Stichting Stop Vrouwenbesnijdenis in Nèguèla, Mali.
In Ghana is er weinig plek in de maatschappij voor mensen met een beperking. In 1992 is het project ‘Peace of Christ – Hand in Hand Community’ opgezet die kinderen met een beperking een liefdevolle plek geven. Twee of drie kinderen leven tezamen met een verzorger in een huisje. Deze huisjes staan ruim verspreid rondom een centraal gelegen terrein dat wordt gebruikt voor school, muziek, therapie, creatieve en sportieve activiteiten en om samen te eten. De PCC compound biedt wonen, passende zorg, revalidatie en passende dagbesteding voor 100 kinderen en jongvolwassenen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. De laatste groep is overdag nuttig bezig in een goed lopende beschutte werkplaats, die tegelijkertijd een bron van inkomsten is.
In Mali wordt 85% van alle meisjes besneden. Deze verminking zorgt voor lichamelijke, psychische en seksuele problemen. In 2014 heeft Augustine Niaré de Stichting Stop Vrouwenbesnijdenis opgericht en zij werkt nu samen met Wilde Ganzen aan een driejarig programma om in vijf dorpen rond Nèguèla besnijdenis te stoppen. Dit is vooral een kwestie van een lange adem. “Vrouwenbesnijdenis is zo overduidelijk een schadelijke ingreep, ik zou het liefst willen dat het vandaag nog stopt. Maar gedragsverandering gaat langzaam, dus ik hoop dat de volgende generatie inziet dat deze praktijk echt niet meer kan”, vertelt Augustine.


Projecten februari 2024

RIDDERKERK – Deze maand schenken de Ridderkerkse Vrouwen voor Vrede 2000 euro t.b.v. de verbouwing van een multifunctionele ruimte voor hulp aan tienermoeders in Kaapverdië en 1500 euro aan Constru Casa voor de bouw van woningen voor de allerarmste gezinnen in Guatemala.

Paul is een van de armste achterstandswijken in S.Antão in Kaapverdië. Er is een groot gebrek aan sociale voorzieningen, onderwijs, gezondheidszorg en recreatie. Sinds 2022 is er een kinderopvangorganisatie opgericht, die ook onderwijs, voeding en recreatie biedt aan kinderen van 3 tot 12 jaar. Er is nu een projectplan om een multifunctionele ruimte te verbouwen om o.a. baby’s te kunnen opvangen en begeleiden. Hierdoor kunnen de tienermoeders hun school afmaken en uit de armoede komen. Verder is de ruimte bedoeld voor buitenschoolse activiteiten, zoals workshops, sport, huiswerkbegeleiding etc.

Stichting Constru Casa, opgericht in 2004, bouwt eenvoudige huizen voor de allerarmste families in Guatemala. Inmiddels zijn ruim 1.700 woningen gebouwd en overgedragen aan de families. Vooraf wordt de afspraak gemaakt dat een derde van de bouwkosten in maandelijkse termijnen moet worden terug betaald. Verder is de familie van de nieuwe woning verplicht mee te doen met een nazorgprogramma, waarbij zij wordt begeleid in het gebruik en onderhoud van het huis. Ook educatie, gezondheidszorg en gemeenschapsontwikkeling behoren tot dit nazorgprogramma, waarbij Constru Casa samenwerkt met lokale partners. Naast huizen worden o.a. scholen en klinieken gebouwd.

 


Project januari 2024

RIDDERKERK – Deze maand doneert het Snuffelpand 2500 euro aan de Braziliaanse organisatie Associação Ecolibrium t.b.v. de bouw van een educatief centrum waar kansarme jongeren zich kunnen specialiseren in duurzaam bouwen en de aanleg en beheer van voedselbossen.

Steeds meer kansarme jongeren rondom de steden Nova Friburgo en Rio de Janeiro in Brazilië zijn geïnteresseerd in duurzame landbouw. Het berggebied in de staat Rio de Janeiro heeft een aangenaam klimaat. Het grootste deel van het jaar is het er koel. Samen met de Nederlandse stichting Avante Educação Brasil ondersteunt Associação Ecolibrium deze jongeren om op een eco-boerderij te leren hoe ze volledig zelfvoorzienend kunnen worden. Ook leren ze op een milieuvriendelijke wijze voedsel te produceren en hoe ze met lokale materialen een duurzaam huis kunnen bouwen. Deze toekomstige generatie wordt opgeleid om zich voor mens en natuur in te zetten en de ontbossing en vervuiling tegen te gaan.


Projecten december 2023

RIDDERKERK – Deze decembermaand steunen de Ridderkerkse Vrouwen voor Vrede drie goede doelen. Het Snuffelpand doneert 1500 euro aan KETSO voor hulp aan boerinnen in Sierra Leone; 1500 euro aan Stichting Zeilen voor Vrijheid voor 2 doktersauto’s in Oekraïne en ook 1500 euro aan de Social Store voor de minima in Ridderkerk.

In Karene District, in het noordwesten van Sierra Leone wonen veel in de steek gelaten analfabete vrouwen die van weinig geld moeten rondkomen en hun kinderen opvoeden. De lokale organisatie KETSO geeft deze vrouwelijke boeren praktische lessen in het werken met de tractor en het verbouwen van groenten. Ook stelt KETSO een tractor beschikbaar, biedt zaaigoed aan, schaft een waterpomp aan en koopt een droger voor fruit, zodat hun productiviteit omhoog gaat.

In Oekraïne is de gezondheidszorg door de oorlog ingestort. Samen met Stichting Zeilen van Vrijheid steunt Wilde Ganzen de verbetering van de thuiszorg voor ouderen en chronisch zieken in afgelegen gebieden op het platteland. Het plan is om twee doktersauto’s aan te schaffen en uit te rusten met levensreddende apparatuur en medische instrumenten. Op deze manier kunnen dokters mensen thuis onderzoeken, diagnoses stellen en eerste hulp verlenen. Ook kunnen patiënten hiermee naar een ziekenhuis gebracht worden.

De Social Store in Ridderkerk is een plek waar vrijwilligers werken, die hulp bieden aan alle inwoners die het nodig hebben. De Social Store wil graag armoede en eenzaamheid verminderen. Vooral mensen met weinig geld (tot 130% van het minimum) en vluchtelingen zijn welkom.

 


Wat is Orange the World

Orange the World is de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. De campagne vindt ieder jaar plaats van 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, tot 10 december, de Internationale Mensenrechtendag. De dagen daartussen zijn de 16 Dagen van Actie. Inmiddels worden in meer dan 100 landen in deze periode gebouwen of andere objecten oranje uitgelicht, en worden debatten, tentoonstellingen, demonstraties en allerlei andere activiteiten georganiseerd. Ook wordt geld ingezameld voor het Trust Fund to End Violence against Women, het grootste wereldwijde fonds om geweld tegen vrouwen en meisjes te voorkomen en te stoppen.

Vrouwen voor Vrede weer terug in de tijd op 23 oktober.
Wij kregen een email  van Robin Peters, redacteur van het radioprogramma “Theater van het sentiment”.
Zij was op zoek naar een vredesvrouw die in 1981 actief was en iets over het begin en het succes van Vrouwen voor Vrede wilde vertellen.

Tekst uit de email:
“Zondag 23 oktober gaan wij terug naar oktober 1981. Op dat moment staat het bijgevoegde (kleine) artikel in de krant.
Ik was zelf nog niet bekend met het werk van Vrouwen voor Vrede, maar ben er ondertussen wel achter dat jullie ontzettend waardevol werk doen”.

Zij refereert aan het krantenartikel over Hans van Mierlo die destijds 50.000 handtekeningen tegen kernwapens overhandigd kreeg van Vrouwen voor Vrede.
Hoe mooi is het  dat iemand ruim 40 jaar na dato dit item kiest om voor het voetlicht te brengen? Waarschijnlijk ook omdat, erg genoeg, de dreiging van het gebruik van kernwapens weer actueel is.
Vrouwen voor Vrede IJmond bestond nog niet als groep in 1981 en hebben daarom Robin geattendeerd op o.a. Lineke Schakenbos.
En zo is het gekomen dat de beginperiode en de groei van Vrouwen voor Vrede in de jaren ’80  op een enthousiaste manier weer tot leven kwam tijdens het radio-interview.
Klik op deze link

https://www.nporadio5.nl/fragmenten/theatervanhetsentiment/df3f8933-32cc-465a-ad7f-cc18c548c229/2022-10-23-vrouwen-voor-vrede-komen-in-actie-in-1981 

en er komen prachtige herinneringen naar boven! Het interview was op 23 oktober 2022 om 16.30 u.


 

Twee vrouwen van WEL-dadig hebben een ingezonden brief gestuurd naar het dagblad Trouw. brieven.


statement Wilpf: stop Putins War

VDVewlstatement4mrt22


Werkgroep Ridderkerk doneerde € 2000 aan het Rode Kruis voor humanitaire hulp in  Oekraïne  en € 2000 aan Stichting Diya Dhara in Sri Lanka. zie werkgroep Ridderkerk

 


op 27 en 28 februari gingen duizenden mensen de straat op om te demonstreren tegen de oorlog in Oekraine


Enkele leden van PV&DV vroegen aan gemeenteraden en wethouders wat ze (denken te) doen aan Vrouwen – Vrede – Vluchtelingen. Lineke Schakenbos was voor een gesprek uitgenodigd door een wethouder van Amersfoort hierover. Zie voor de vragen en aandachtspunten de Vredesflits van 15 februari 2022. Ook de vrouwen in IJmond hebben de gemeente benaderd hierover.


In januari 2022 is door Peace SOS een brief gestuurd aan de presidenten van de VS, Rusland en Oekraїne  de secretaris-generaal van de Navo Jens Stoltenberg en aan de secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres. (Zie Vredesflits van 30 januari)
PV&DV heeft de brief ondertekend


Gift Snuffepand januari 2022

RIDDERKERK – Uit de opbrengst van het Snuffelpand is 2000 euro geschonken aan “Hart voor Afghanistan”, een burgerinitiatief waarvan de opbrengsten ten goede komen aan UNICEF die zorgt dat ondervoede kinderen de hulp krijgen die ze nodig hebben.

zie werkgroep Ridderkerk


4 november 2021 was er een bijeenkomst over Afghanistan, georganiseerd door Vrouwen voor Vrede Enschede, in samenwerking met PV&DV en de stichting Nahid.

Hier is het verslag van deze middag.


November 2021 ondertekende PV&DV de brief over Defensiebegroting. Deze brief is geschreven op initiatief van het Amsterdams Vredesberaad.

https://geengeldvooroorlog.nl/brief-vredesorganisaties-over-de-defensiebegroting/


Zaterdag 16 oktober is een vredespaal onthuld met de tekst: “Dat er Vrede moge zijn op aarde”. De zon scheen en er waren ruim 40 belangstellenden voor deze bijeenkomst die door Vrouwen voor Vrede IJmond werd georganiseerd.
Meer hierover vindt u hier.

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­


Op 26 juni 2021 heeft het Platform Vrouwen en Duurzame Vrede samen met de werkgroep Inclusieve Veiligheid een symposium georganiseerd. Daar zijn drie inleidingen gehouden met de volgende thema’s:

  1. Wat is Inclusieve Veiligheid
  2. Inclusieve Veiligheid in relatie tot duurzaamheid
  3. Wapen(handel) en duurzaamheid

En er is gebrainstormd over: Wat kunnen we zelf in ons dagelijks leven doen aan Inclusieve Veiligheid.

Een verslag van deze bijeenkomst kunt u hier vinden.verslag webinar inclusieve vrede 26 juni 2021

PV&DV werkt nu in samenwerking met wg Inclusieve Veiligheid verder aan bekend maken van deze gedachtegang en draagvlak te creëren, zowel maatschappelijk, als politiek.